Home » » Keutamaan Buah Manggis

Keutamaan Buah Manggis

Keutamaan Buah Manggis



Nama Saintifik: Garcinia mangostana
Nama biasa: Manggis
Famili: Guttiferae
Asal: Kepulauan Sunda dan Maluku
Kategori: Buah
 Dimahkotakan sebagai Ratu Buah kerana khasiat kulitnya yang tiada tolok bandingnya kerana kaya dengan antioksidan. Buah manggis kaya dengan 40 dan lebih bahan Xanthones.Merupakan sejenis super-antioksida.  Mampu menyembuhkan berbagai jenis penyakit berbanding buah-buahan lain. 

Kandungan fitokimia
Selenium, cathechins, fiber, polyphenols, polisakanida, karbohidrat, protein, besi, tanin, antosianin, antiolsidan resin, pektin, bahan pahit, catecol, triterpinoid, xanton, asid malik, vitamin A,C, B1 & B2
Xanton mengandungi 40 dinataranya mangosting, mangostenol, mangostinonA, mangostenon B, trapezifolizanthone, tovophylin B, alfamangostin, beta mangostin,garsinon B, mangostanol, gamma-mangostin, flavonoid dan gartanin


Ciri-Ciri Utama Manggis:
1) Anti-bakteria
2) Anti-peradangan (anti-inflamasi).
3) Anti kanser
4) anti-oksidan.
5) Sistem imunisasi-Memperkuat sistem kekebalan tubuh melawan penyakit
6) Anti-kolesterol

Manfaat Manggis Dalam Perubatan :
+ Mencegah penyakit Alzheimer.
+ Melindungi otot jantung dan hati
+ Menghilangkan kelesuan
+ Menambahkan tenaga
+ Merawat penyakit kulit
+ Menambah darah
+ Dapat mengurangkan kadar gula dalam darah.
+ Mencegah penyakit Diare.
+ Mencegah penyakit Urat Syaraf.
+ Mencegah penyakit Katarak.
+ Mencegah kerapuhan tulang.
+ Menurunkan tekanan darah tinggi.
+ Awet muda
+ Menegangkan kulit.
+ Menurunkan berat badan.
+ Seriawan
+ Rematik
+ Artritis
+ Pendarahan(bleeding) bagi wanita
+ Tuberculosis(batukTB)
+ Asma
+ Gangguan pernafasan
+ Stroke
+ Ulser
+ Gastrik
+ Cirit-birit
+ Selsema (flu)


0 ulasan: